T.C. Mİllî Eğİtİm BakanlIğI
AMASYA / GÜMÜŞHACIKÖY - Ülkü Ortaokulu

5. Sınıf Yabancı Dil Ağırlıklı Eğitim Programı Uyguluyoruz

2023-2024 Eğitim Öğretim Yılında okulumuzda 5.Sınıflarımız için Yabancı Dil Ağırlıklı Eğitim Programı uygulayan sınıf açıyoruz... 

5.SINIF YABANCI DİL AĞIRLIKLI EĞİTİM PROJESİ

Okulumuz bünyesinde açılması planlanan "5.Sınıf Yabancı Dil Sınıfı" için merak edilen soruların cevaplarını, okul WEB sitemizde yer vermek amacıyla bu bilgi notu hazırlanmıştır. Sizlerden gelebilecek sorulara cevap vermeye çalışarak, siz değerli velilerimizi bilgilendirmek istedik.

1. 5. Sınıf Ağırlıklı Yabancı Dil Sınıfı tüm sınıflarda uygulanacak mı?

Hayır, uygulanmayacak. Çünkü TTKB'nin 23.12.2021 tarih ve 49 sayılı çizelge eki açıklamalarının 7. Maddesi gereği; "Beşinci sınıfta Türkçe, Matematik, Fen Bilimleri, Sosyal Bilgiler, Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi dersleri (20 ders saati) ile en az dört (4) ders saatlik seçmeli dersi tamamlamak kaydıyla, imkân ve şartları uygun olan okullarda isteğe bağlı olarak  on sekiz (18) ders saatine kadar yabancı dil dersi öğretimi yapılabilir. Bu uygulamayı yapan okullarda, öğrencilerin hazır bulunuşluk düzeyleri dikkate alınarak Talim ve Terbiye Kurulunca kabul edilmiş ve uygulanmakta olan yabancı dil dersi öğretim programlarına dayalı olarak dersin zümre öğretmenler kurulunca hazırlanan öğretim programları uygulanabilir" denilmektedir.

MEB YABANCI DİL AĞIRLIKLI 5. SINIF İNGİLİZCE DERSİ ÖĞRETİM PROGRAMINA ULAŞMAK İÇİN tıklayınız.

Yabancı Dil Ağırlıklı Eğitime Yönelik 5. ve 6. Sınıf İngilizce Dersi Öğretim Programları ile Destek Materyallerine Ulaşmak İçin tıklayınız.

 

2.Haftada kaç saat İngilizce dersi görecekler?

İngilizce dersi zümre öğretmenleri kararı ile 9 saatin yeterli olduğunu düşünüyoruz. 2023 2024 Eğitim-Öğretim yılı ikinci döneminde verilen dilekçeler ile belirlenen Seçmeli ders  saatlerinden de yabancı dil seçilmesi durumunda haftada 11 saate kadar İngilizce görülecektir.

3.Tüm 5.sınıflar İngilizce Ağırlıklı ders görecekler mi?

Hayır, tüm sınıflar bu sisteme dahil olmayacaklar. Okulumuzda 2023 - 2024 eğitim öğretim yılında bir şube yabancı dil ağırlıklı, bir şubede de normal eğitim programı uygulanmasını planlıyoruz.

4.Neden sadece 1 sınıf ile sınırlı?

Çünkü herkes aynı ölçüde istekli ve ilgili olmayabilir. Okulun fiziki derslik sayısı, İngilizce normu şu an yabancı dil sınıfı açmak için uygundur. Sınıf mevcutları en fazla 25 öğrenciden oluşmaktadır.

5.Dersler ne zaman başlayıp ne zaman bitecek?

Yabancı Dil Sınıfı öğrencileri, sabah aynı saatte başlayıp diğer öğrencileri ile birlikte aynı vakitte  çıkış yapacaklar. Her gün toplam 7 ders işleyecekler. 

6. Yabancı Dil Sınıfına öğrenci seçimi nasıl ve ne zaman yapılacak?

İsteğe göre uygulamayı düşündüğümüz programda sınıf mevcutları uygun olmazsa; Başvuran öğrencilere uygulanacak olan "Hazır Bulunuşluk" sınavı sonucuna göre seçim yapılacaktır. Bu sınıfa girmek için öğrencinin sadece İngilizce dersinden tüm 5. Sınıflar içerisinde başarılı olması gerekmektedir. 

7. 6.sınıfta da aynı şekilde mi olacak?

Maalesef bu sistemi sadece 5.sınıflarda uygulayabiliyoruz. Yani 6.sınıfta 3 saat İngilizce dersi görecekler. Ancak seçmeli İngilizce dersi ile bu sayıyı 5 saate çıkarmayı tavsiye ediyoruz.

8. Yabancı Dil Ağırlıklı sınıfların müfredatında hangi dersler olacak?

Diğer 5. Sınıflardan farklı olarak Görsel Sanatlar ve Müzik dersleri olmayacak. Aşağıda belirtilen dersler, kredileri oranında okutulacak.

Senebaşı öğretmenler kurulunda alacağımız karara göre seçmeli derslerden sadece 2 saat seçip diğer 2 saat Beden Eğitimi olarak değerlendirilebilir.

(Örnek Uygulama)

 

Dersin Adı

Haftalık Ders Saati

Matematik

5

Fen Bilimleri

4

Sosyal Bilgiler

3

Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi

2

Türkçe

6

İngilizce

3

İngilizce (Program Dahilinde)

 6

Bilişim Teknolojileri ve Yazılım

2

Seçmeli DERS

4

Toplam

      35 saat


 

 

 

 

 

 

 

 

  

9. Hedefiniz nedir?

 ÖNCELİKLE BU SINIF BİR SEVİYE SINIFI DEĞİLDİR. 

Bu sınıf/sınıflarda hedefimiz öncelikli olarak; öğrencilerimizin yabancı dil pratiğini geliştirmek ve onların kendine güvenen kişiler olmaları yolunda onlara destek olmaktır. Yabancı Dil öğrenmenin eğlenceli olduğunu ve eğlenerek öğrenen öğrenciler olmalarını bekliyoruz. Sene sonunda İngilizceyi aktif olarak kullanmaya cesaret eden bireyler olmalarını istiyoruz. Okul olarak katılmayı istediğimiz Avrupa Birliği ülkeleri ile yapılacak olan projelerde aktif rol almalarını, gramer açısından da bir üst sınıf düzeyine getirmeyi hedefliyoruz. Bizi başarıya götürecek, bu hedeflere ulaşmamızı siz değerli velilerimizle sağlayacağımıza inanıyoruz. " Öğretmen, Okul yönetimi, öğrenci ve veli" birlikteliği ile başarabileceğimizi biliyoruz.

Paylaş Facebook  Paylaş twitter  Paylaş google  Paylaş linkedin
Yayın: 22.08.2023 - Güncelleme: 22.08.2023 09:00 - Görüntülenme: 114
  Beğen | 0  kişi beğendi